Загреб домаќин на Европскиот клупски шампионат во таеквондо

61

Загреб е домаќин на Европскиот клупски шампионат во таеквондо, што ќе се одржи од 21 до 25 ноември во уникатниот амбиент на Кристалната сала на хотелот Вестин.

Тоа ќе биде едно од најголемите натпреварувања во таеквондо оваа година во светот. За ЕKP се пријавени 855 учесници, од кои 616 натпреварувачи во женска и машка категорија од сите селекции: помлади кадети, кадети, јуниори, јуниори и сениори.

Се пријавија натпреварувачи од 42 земји од четири континенти (Азија, Африка, Европа, Америка) и од 153 клуба и 11 репрезентации.

„Натпреварувачите ќе бидат во своите простории од кои гледаат стриминг. Тој ќе се спушти од собите до салата и таму ќе ја направи својата борба. Тие ја минуваат грејната просторија, потоа просторијата за дезинфекција и од таму до салата. По завршувањето на натпреварот, тие одат во своите соби и чекаат до следната борба“, рече Тамара Прадеган и заклучи:

„Ова е затворен балон, во кој, пред сè, ќе се внимава да се заштити здравјето на спортистите“.

Меѓу бројните врвни спортисти кои пристигнаа на Европското првенство се 13 олимпијци за Олимпијадата во 2021 година во Токио и ист број кандидати за Олимпијадата кои ќе се натпреваруваат во јануари на претстојните европски квалификации.