Во Сараево ќе се брусат деталите за активирањето на Регионалната лига

156

Во четврток, на 8 април, во Сараево ќе се одржи третиот состанок на лидерите на боксерските федерации на шесте земји од Југоисточна Европа, кои ќе учествуваат во новото издание на Регионалната лига во бокс. По потпишувањето на Декларацијата за пристапување во Регионалната лига во Белград, и неодамнешните состаноци во Загреб каде беа поставени темелите на новососедското натпреварување, сите потребни детали за почетокот на натпреварот ќе бидат решени на состанокот во хотелот Хилс во Сараево.

Екипи од шест земји од поранешната држава – Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Македонија, Словенија и Србија – ќе учествуваат во Регионалната лига. Сите натпревари ќе бидат пренесувани во живо од ТВ Арена спорт видлива во сите земји од соседството.

Домаќин во Сараево е претседател на Боксерската федерација на БиХ, Енес Пештек, а на состанокот на раководството на здружението акцентот ќе биде ставен на најважните прашања за претстојниот почеток на лигата – пријавување на имињата на екипите од одделни земји, утврдување на категориите за сениори и јуниори и презентации смера јавноста, како и протокол за презентација пред Европската боксерска федерација ЕУБЦ и утврдување на компетенциите и обврските за оперативна работа и следење на спроведувањето на Регионалната лига .