Винг чун се вежби за одржување и развој на внатрешната енергија со Мирко Тодоросвки (ВИДЕО

542

Винг чун мајсторот Мирко Тодоровски сака во овие тешки времиња со сите да сподели неколку енергетски вежби.

„Винг Чун чи’и кунг или внатресен винг чун се вежби за одржување и развој на внатрешната енергија, како и крвната циркулација на внатрешните органи. Многу поволно е во овој период на коронавирусот, кога мораме да се бориме со одуржување на нашиот имун систем“, вели Тодоровски и додава:

„Ч’и кунг се вежби кои ги содржи секој кунг фу стил па и винг чун.

Ч’и кунг се вежби на дишење, концентрација, фокус и медитација со кои се подобрува и одржува здравјето на вежбачот. И, заедно со боречиот дел дава хармонично вежбање коа го викаме кунг фу, а во нашиот случај винг чун“.

Распоред и состав на вежбите:

1.Меридијански истегнувања

2.Форма „сил лим тао“

3-4.Концентрациони вежби

5.Седечка медитација

6.Ч’и енергетска самомасажа.