ВАКО е дел од олимпиското семејство, откако ИО на МОК предложи целосно признавање на шест федерации

429

Извршниот одбор (ИО) на Меѓународниот олимписки комитет (МОК) вчера предложи за одобрување до Сесијата на МОК шест привремено признаeени меѓународни федерации (ИФ) за целосно признавање на МОК, во согласност со Олимписката повелба. Eдна од нив е Светската асоцијација на кик бокс орагнизациите (ВАКО).

Освен ВАКО, од боречките спортови се признаени и ИФМА и ФИАС, односно мај тај и самбото.

Тие Меѓународни федерации се:

Меѓународната унија за навивање (ICU) – привремено признаена во 2016 година

Меѓународната федерација на мајтај асицијации (IFMA) – привремено признаена во 2016 година

Меѓународната федерација за самбо (FIAS) – привремено признаена во 2018 година

Меѓународната федерација егзебиции на мраз (Icestocksport) (IFI) – привремено признаена во 2018 година

Светската асоцијација на кик бокс организации (ВАКО) – привремено признаена во 2018 година

Светска лакроза (WL) – привремено признаена во 2018 година

„По периодот на привремено признавање, овие ИФ покажаа дека ги исполнуваат сите барани критериуми. Нивните статути, практики и активности се во согласност со Олимписката повелба и тие ги усвоија и имплементираа Светскиот законик за антидопинг и Кодексот за олимписко движење за спречување на манипулација со натпревари.

Понатаму, сите тие ја одржуваат својата независност и автономија во управувањето со нивниот спорт и ги исполнуваат критериумите наведени во постапката за признавање на летните и зимските спортови.

Поточно, постапката наложува да има минимум 50 придружни национални федерации за летни Меѓународни федерации и 25 придружни национални федерации за зимски, од најмалку три континенти, кои вршат специфична, опиплива и тековна спортска активност во еден или повеќе спортови (или дисциплини) ) ако администрира.

Конечно, немаше забелешки од федерациите-членки на која било од здруженијата на АФ“, се вели во соопштението на МОК.

Сесијата на МОК, која ќе се одржи во Токио пред Олимписките игри, треба да донесе одлука по препораката на ИО.

„Во името на ВАКО, во името на сите членови на ВАКО и од мое лично име, како претседател на Кикбокс маитаи федерацијата на Македонија, чест и задоволство е да ја споделиме со јавноста веста за тоа дека – 10 јуни 2021 година е историски ден за ВАКО и за кикбокс спортот воопшто“, вели претседателот на КМФМ Дејан Митровски-Урко!

Во прилог е линк до соопштението за јавноста од МОК, писмото добиено од МОК и писмото од претседателот на ВАКО – г-дин Рој Бејкер.

Фото: ИОК