50 години Светска карате федерација

165

Светската карате федерација (ВКФ) слави 50-годишен јубилеј. Меѓународното раководно тело на каратето е создадено пред 50 години, а како знак на најголемата пресвртница, ВКФ започнува комеморативно лого, како и неколку дигитални иницијативи.

Милиони фанови на карате низ целиот свет се повикани да го прослават значајниот момент. ВКФ беше иницирана на 10 октомври 1970 година, на првото Генерално собрание што се одржа во Токио (Јапонија) пред инаугуративното светско првенство во карате.

Сега, 50 години подоцна, меѓународното тело за управување на каратето стана универзална, унифицирана и модерна организација, со над 100 милиони практичари низ целиот свет, 200 членки – национални федерации, се подготвени да го направат олимпиското деби на Олимписките игри Токио 2021 година.

Прославата на годишнината е обележана со откривање на комеморативно лого. ВКФ го воведува новото „лого за 50-годишнината“ како одбележување на повод петдеценискиот постојан успех. Новиот амблем ќе го обликува брендирањето на организацијата во наредните месеци.

Покрај комеморативното лого и пораката од претседателот на ВКФ, Антонио Еспиноз, објавена на 10-ти октомври, ВКФ подготви неколку дигитални иницијативи што ќе бидат објавени наскоро.

„За жал, поради сегашната состојба, не можеме да ја одбележиме нашата 50-годишнина како што заслужува таков незаборавен момент и како што планиравме пред пандемијата. Имавме намера да ја одбележиме историската пригода годинава во Нипон Будокан од нашето прво Светско првенство во 1970 година и олимпиското деби на нашиот спорт го делат истото место. Одложувањето на Олимписките игри до 2021 година и последиците од пандемијата на коронавирусот ги променија нашите планови за чествување на брилијантните 50 години од нашата историја“, рече претседателот на ВКФ Антонио Еспиноз.

„50-годишнината е можност да им се заблагодариме на сите кои со својот труд и напорна работа придонесоа за нашите достигнувања, на сите што повеќе не се со нас и на сите што продолжуваат со нас придонесувајќи за напредокот и развојот на нашиот спорт“, додаде шефот на меѓународното тело за управување на каратето.