Светската боречка организација (UWW): Шабан Трстена е најмладиот олимписки шампион!

162

Бидејќи борењето во моментов е во мирување заедно со остатокот од светските спортови и барав одвраќање, почнав да се прашувам за Олимпијадата во Токио, кои се одложени за една година, се наведува во текстот на Обединетото светско борење, а преземен од Јапонската федерација за борење. Дали тоа би влијаело на рекордите за најмлад и најстар олимписки шампион во историјата, секој од трите стилови? Авторот си го поставува ова прашање, а во тие светски легенди се вбројува и нашиот Шабан Трстена кој во Лос Анџелес 1984 година го освои златниот медал во категоријата до 52 килограми и стана најмладиот олимписки шампион во историјата на олимпијадите.

„Она што ја стави таа тема во мојата глава беше приказна што ја прочитав на веб-страница на американски медиуми. Во извештајот се претпоставува дека на Игрите во Токио може да се произведе најстариот златен медалист во историјата на олимписките борење. Но, она што најмногу ме изненади е тоа што информациите што се цитираат не ми звучи како што треба.

Така, со можеби малку повеќе време, се обидов да ги потврдам моите сомнежи и ги истражував вековите на секој олимписки златен медал во историјата наборењето. Резултатите беа прилично фасцинантни и ми овозможија да дојдам до првите 15 списоци за двата дела на возрасен спектар во сите три стилови“, се наведува во текстот.

За слободниот стил.

Првиот тинејџер го зграпчи златото

Освоени се 198 златни медали во слободен стил во олимписката историја, откако борењето за прв пат се појави на Олимписките игри во Сент Луис во 1904 година. Шампионите претежно беа во своите 20-ти, со фер број ги имаше и во 30-тите. Но имаше и тинејџер, а уште поретко некој со 40-ка да се снајде на подиумот.

Најмлад шмапион во историјата на слободниот стил е Шабан ТРСТЕНА (Југославија), кој се натпреваруваше за земја која повеќе не постои, но го остави своето име во книгата на рекордите кога го освои златото до 52 килограми на Олимпијадата во Лос Анџелес во 1984 година, на возраст од 19 години 7 месеци и 9 дена.

Трстена влезе на Игрите во Лос Анџелес со голема победа во финалето на годишното Европско првенство совладувајќи го светскиот шампион Валентин Јорданов (Бугарија), кој има свое место во историјата на борењето. Триумфот на Трстена во Л.А го напрви првиот тинејџер во историјата на Олимпизмот да освои злато во којбило стил.

На патот до златот, Трстена го тушираше Јуџи ТАКАДА (Јапонија), златниот медалист од 1976 година, кој не беше во можност да ја брани титулата на Олимписките игри во Москва во 1980 година, поради бојкотот предводен од САД. Такада, четирикратен светски шампион, сега е извршен директор на Федерацијата за борење во Јапонија. Врската на Трстена со Јапонија, сепак, не беше завршена – на Олимпијадата во Сеул четири години подоцна, тој ќе загуби во финалето од Мицуру САТО (Јапонија).

ТОП 15 МЛАДИ ОЛИМПИСКИ ШАМПИОНИ (Сслободен стил)

 1. Шабан ТРСТЕНА (ЈУГ) 19 години 7 месеци 9 дена 1984 година Лос Анџелес 52кг 1965/01/01
 2. Тогрул Асгаров (АЗЕ) 19 години 10 месеци 25 дена 2012 Лондон 60кг 1992/09/17
 3. Абдулрашид САДУЛАЕВ (РУС) 20 години 3 месеци 11 дена 2016 Рио де Жанеиро 86 килограми 1996/05/09
 4. Санасар ОГАНЕСИЈАН (СССР) 20 години 5 месеци 24 дена 1980 година Москва 90 килограми 1960/02/05
 5. Мавлет БАТИРОВ (РУС) 20 години 8 месеци 16 дена 2004 Атина 55кг 1983/12/12
 6. Магомедгасан АБУШЕВ (СССР) 20 години 8 месеци 19 дена 1980 година Москва 62кг 1959/11/10
 7. Кајл СНАЈДЕР (САД) 20 години 9 месеци 1 ден 2016 Рио де Жанеиро 97кг 1995/11/20
 8. Хенри СЕХУДО (САД) 20 години 11 месеци 17 дена 2008 Пекинг 55 килограми 1987/09/02
 9. Ил КИМ (ПРК) 21 година 0 месеци 11 дена 1992 Барселона 48кг 1971/07/25
 10. Бахтијар АХМЕДОВ (РУС) 21 година 0 месеци 16 дена 2008 Пекинг 120кг 1987/08/05
 11. Џорџ ДЕ РЕЛВИСКОВ (ГБР) 21 година 1 месец 6 дена 1908 Лондон 66,6кг 1887/06/18
 12. Мицуо ИКЕДА (ЈПН) 21 година 1 месец 17 дена 1956 година Мелбурн 73кг 1935/10/14
 13. Буваиса САИТИЕВ (РУС) 21 година 0 месеци 11 дена 1996 Атланта 74кг 1975/03/11
 14. Хасан ЈАЗДАНИ (ИРИ) 21 година 7 месеци 24 дена 2016 Рио де Janeанеиро 74кг 1994/12/26
 15. Хаџимурад ГАЦАЛОВ (РУС) 21 година 7 месеци 24 дена 2004 Атина 96кг 1982/12/11