Светската џудо турнеја е суспендирана, ќе се врати во 2021 година!

113

Извршниот комитет на ИЏФ денеска одлучи да ја суспендира Светската џудо турнеја 2020.

По успешното враќање на натпреварите со Гренд слем Унгарија 2020 на крајот од октомври, ИЏФ се надеваше дека барем уште еден светски настан од џудо турнејата може да се организира пред крајот на годината, имено Гран-при Загреб 2020 во Хрватска.

„За жал, глобалната здравствена криза се влошува во повеќето делови од светот и во моментот сè повеќе земји се должни да преземат драстични мерки, дури и целосни затворање (карантин) за да го запрат ширењето на вирусот Ковид-19. Во овие услови, кога настаните се забранети и местата се недостапни, а во некои случаи дури и тренингот е невозможен за нашите спортисти, ИЏФ одлучи дека оваа година нема да се организираат други настани од светската џудо турнеја“, истакнуваат од Меѓународната џудо федерација и додаваат дека ИЏФ сега ќе се фокусира на отворањето на 2021 година, имено Катармастерс, каде што се поканети најдобро рангирани спортисти.

Г-дин. Мариус Визер, претседателот на ИЏФ рече: „Тешко е да се донесе одлука, особено по толку успешен и радосен настан како што беше Гренд слемот на Унгарија пред неколку недели. За жал, можеме да видиме дека повеќето земји од светот се борат тешко за да спречат пандемијата да излезе од раце и безбедноста на џудо семејството е на прво место. Уште еднаш, мора да бидеме издржливи и да ги почитуваме напорите на владите, за да ја зачуваме безбедноста на глобалното население. Тимот на ИЏФ сега ќе се фокусира на организирање на Катар мастерс во јануари и се надеваме дека ќе успееме да ја споиме меѓународната џудо заедница во Доха, за да означиме нов почеток на џудо во 2021 година, со најдобрите спортисти на светот кои ќе се натпреваруваат за олимписка норма“.