Самбото се враќа на Олимписките игри

285

Самбото се враќа таму каде што му е местото – меѓу олимписките спортови. Ова го потврди Извршниот одбор (ИО) на Меѓународниот олимписки комитет (МОК), вчера предложи за одобрување до Сесијата на МОК шест привремено признаeени меѓународни федерации (ИФ) за целосно признавање на МОК, во согласност со Олимписката повелба.

МОК од боречките спортови ги призна ФИАС, ВАКО и ИФМА и ФИАС, односно самбото, кикбоксот и мај тај.

„Ова радосна вест за самбо заедницата во светот, бидејќи нашиот спорт повторно се враќа на Олимписките игри. Ќе потсетам дека самбото беше на ОИ до 1980 година. За нас ова е мотив повеќе да вежбаме и да вложуваме во младите надежи, затоа што Македонија има таленти“, вели во првата реакција претседателот на Самбо федерацијата на Македонија, Ердал Факиќ.

Меѓународни федерации кои се предложени за целосно признавање се:

Меѓународната унија за навивање (ICU) – привремено признаена во 2016 година

Меѓународната федерација на мајтај асицијации (IFMA) – привремено признаена во 2016 година

Меѓународната федерација за самбо (FIAS) – привремено признаена во 2018 година

Меѓународната федерација егзебиции на мраз (Icestocksport) (IFI) – привремено признаена во 2018 година

Светската асоцијација на кик бокс организации (ВАКО) – привремено признаена во 2018 година

Светска лакроза (WL) – привремено признаена во 2018 година

„По периодот на привремено признавање, овие ИФ покажаа дека ги исполнуваат сите барани критериуми. Нивните статути, практики и активности се во согласност со Олимписката повелба и тие ги усвоија и имплементираа Светскиот законик за антидопинг и Кодексот за олимписко движење за спречување на манипулација со натпревари.

Понатаму, сите тие ја одржуваат својата независност и автономија во управувањето со нивниот спорт и ги исполнуваат критериумите наведени во постапката за признавање на летните и зимските спортови.

Поточно, постапката наложува да има минимум 50 придружни национални федерации за летни Меѓународни федерации и 25 придружни национални федерации за зимски, од најмалку три континенти, кои вршат специфична, опиплива и тековна спортска активност во еден или повеќе спортови (или дисциплини) ) ако администрира.

Конечно, немаше забелешки од федерациите-членки на која било од здруженијата на АФ“, се вели во соопштението на МОК.

Сесијата на МОК, која ќе се одржи во Токио пред Олимписките игри, треба да донесе одлука по препораката на ИО.