Самбо и вушу сакаат да бидат вклучени во Асоцијацијата на светските игри

107

Светските федерации на самбо (ФИАС) и вушу (ИВУФ) изразија желба и подготвеност да се приклучат на Меѓународната асоцијација на светски игри.

Ова е здружение кое ги организира Светските игри на секои 4 години – мулти-спортски настан за дисциплини кои не се застапени на Олимписките игри.

Двете федерации веќе ги испратија своите писма и аргументи за нивно вклучување, а конечната одлука ќе биде донесена на годишниот состанок на Меѓународната асоцијација на 27 мај оваа година.

11-те Светски игри во Бирмингем требаше да се одржат оваа година, но поради преместувањето на Летните олимписки игри 2021 година во Токио, настанот беше презакажан за следната година.

Самбо е дел од официјалната програма на Игрите во Лондон во 1985 година и Хашките игри од 1993 година. Вушу беше претставен на Светските игри во Тајван и Кали (Колумбија) во 2013 година.

Кинеските воени вештини ќе бидат вклучени како дополнителна дисциплина на Игрите во Бирмингем во Англија следната година, но нема да бидат дел од главните настани.

До денес, боречките вештини кои спаѓаат во Меѓународната асоцијација на светски игри се аикидо, џиу џицу, кик бокс, мај тај, карате и сумо.