Русија го доби Светското самбо првенство догодина

132

Светската самбо федерација (ФИАС) одреди каде ќе се одржат следните две светски првенства.

Светското првенство догодина е вратен на Москва, додека настанот во 2022 година ќе се одржи во главниот град на Туркменистан – Ашгабат.

Имено, во главниот град на Туркменистан требаше оваа година да се одржи првенството, но Извршниот комитет на федерацијата го премести во Белград поради пандемијата на коронавирусот.

Со оваа одлука, ФИАС стана последната федерација што и го додели Светското првенство на Русија. Можно е во подоцнежна фаза натпреварот да се одложи, поради четиригодишната забрана наметната на Русија од Светската антидопинг агенција (ВАДА).

ВАДА и забрани на Русија да организира големи спортски настани поради систематско прекршување од страна на Руската антидопинг агенција.

Меѓународните федерации можат да доделат слични натпревари на Русија, откако Арбитражниот спортски суд во Лозана ќе донесе одлука на почетокот на ноември.