Промени во календарот светското борење догодина

59

Светската федерација за борење, односно Обединетото светско борење ОСБ/UWW на својата веб-страница направи промени во врска со датумите на големите меѓународни шампионати што ќе се одржат во 2021 година.

Годината требаше да почне со годишниот пласман на турнирот Матео Пеликоне. Настанот требаше да се одржи во средината на јануари, но сега е преместен во Рим од 4-ти до 7-ми март, Италија.

Федерацијата одлучи да ги комбинира Азиското првенство и Азиските олимписки квалификации. Алмати, Казахстан, е домаќин на двете натпреварувања, а олимписките проекции ќе се одржат од 9 до 11 април, а шампионатот на Австрија од 12 до 17 април.

Има мали поместувања и во европскиот календар. Европските квалификации за Токио 2021 година ќе се одржат од 18 до 21 март во Будимпешта, Унгарија, додека Европското првенство е закажано од 19 до 25 април во Варшава, Полска.

Софија, Бугарија, го задржува домаќинството на светските квалификации за Олимписките игри во Токио, но тие ќе се одржат една недела подоцна отколку што првично беше најавено. Така, последните квоти за летните Олимписки игри во Софија ќе бидат на распредот од 6 до 9 мај.