Почина Тошихико Кога – еден од најглемите џудисти на сите времиња

256

Џудо заедницата е шокирана и тажна поради заминувањето одо овој свет на олимпискиот и светски шампион Тошихико Кога.

Кога победи на Олимписките игри во 1992 година и се смета дека има еден од најголемите на сите времиња.

Кога почина на 53-годишна возраст.

Сочувство до неговото семејство и Јапонската џудо федерација изразија многу личности и организации на чело ос ИЏФ. Кoгa има големо влијание врз џудото ширум светот.

„Олимписки и светки шампион, модерен самураj со една посебна димензија на свест и храброст, во еден епски поход на едно светско првенство замина со скршеница на стопалото и освои златен медал (подвиг кој е над човечките можности)“, се вели за Кога.

Неговото име во Јапонија е доживувано како божество.