Објавен календарот за шампионатите во борење, Скопје домаќин на ЕП до 23 години

157

Oбединетото светско борење (ОСБ/ UWW) ги објави датумите за Светското и Европското првенство во 2021 година за мажи и жени.

Следната година ќе почне со натпреварувањето на Стариот континент, што ќе се одржи во Катовице, Полска. Европското ќе се одржи од 8 до 14 февруари.

Европските квалификации ќе се одржат во март (19 до 22), а домаќин ќе биде Будимпешта, Унгарија.

Светското првенство го доби Осло, Норвешка, а ќе се одржи по Олимписките игри. Светското првенство во скандинавската земја ќе почне на 2 октомври и ќе заврши на 10.

Во Бугарија ќе се одржат светските квалификации за Токио 2021 година во Софија од 30 април до 3 мај.

Покрај тоа, Европското првенство за кадети ќе се одржи во Самоков од 14 до 20 јуни.

Еве го целиот список на датуми за големите шампионати за различни возрасти следната година:

Светски шампионат за кадети – Будимпешта, Унгарија, 19-25 јули

Светско првенство за јуниори и девојчиња – Уфа, Русија, 16-22 август

Светско првенство за мажи и жени – Осло, Норвешка, 2-10 октомври

Светско под 23 години – Белград, Србија, 1-7 ноември

Европско првенство за мажи и жени – Катовице, Полска, 8-14 февруари

Европски под 23 години – Скопје, Македонија, 17-23 мај

Европски за кадети – Самоков, Бугарија, 14-20 јуни

Европски за јуниори и девојчиња – Дортмунд, Германија, 28 јуни до 4 јули