На Хрговиќ му ја нудат најголемата борба во кариерата, има два дена за одлука

224

Американецот Мајкл Хантер (19-1-1) на социјалните мрежи откри дека ИБФ бара да биде првиот предизвикувач во боксот против најдобриот хрватски боксер Филип Хрговиќ (12-0). Хантер требаше да се бори против сонародникот Чарлс Мартин, кој го откажа мечот поради повреда.

Хрватскиот тешкаш е петти на ранг-листата ИБФ, односно едно место послабо од Хантер. Наводно, и двајцата добиле рок до 26 февруари да се пријават во ИБФ и да ја прифатат борбата. Американецот веќе го стори тоа, а Филип има два дена да одлучи.

„Хрговиќ е предизвик, но јас ќе наметнам притисок. Јас сум поголем предизвик за него отколку тој за мене. Сè уште не се борел со некој од мој калибар. Сè околу него е надуено и мислам дека е рано да го направи тој чекор“, рече Мајкл Хантер и додаде:

„Подобро би било да се бори со Мартин Баколе, со некој што го победив, а тој ме сака мене. Мора да внимава што сака. Животот на победникот ќе се промени засекогаш, а Филип сега ми стои на патот“.

Победникот од тој дуел би станал првиот предизвикувач за шампионскиот појас на ИБФ, во моментов сопственост на Ентони Џошуа. На почетокот на ноември, по победата над Ридел Букер, Хрговиќ истакна дека сака да се бори со Хантер.