МОК го разгледува вклучувањето на самбото во Олимписките игри

111

Меѓународниот олимписки комитет (МОК) ќе го разгледа прашањето за прием на самбото во олимписката програма.

Боречкиот спортдобија признание од МОК на крајот на 2018 година, но сè уште не е јасно кога ќе биде вклучен во Игрите. Состанокот на органите ќе се одржи преку Интернет 10-12 март и ќе биде јасно дали ќе има самбо на Олимписките игри.

„Прашањето за трајно признавање ќе се дискутира на претстојната сесија на МОК“, изјави претседателот на Меѓународната самбо федерација Васили Шестаков за ТАСС.

„Денес сме еден од водечките спортови на боречки вештини и сувите бројки покажуваат дека оваа година, сепак, успеавме да одржиме Светски шампионат, иако без гледачи поради пандемијата, а преносот на турнирот беше на Еуроспорт. Статистиката за гледање покажа бројка што не ја ни очекувавме – 30 милиони.

За боречките вештини, ова се фантастични бројки.

„После тоа, ќе се започне со работа за влегување во програмата на Олимписките игри, тоа е тежок процес и може да трае долго, но постојат одлични можности на кои работиме. Нема да стигнеме во Париз, но сакаме да се обидеме во Лос Анџелес“, призна Васили Шестаков.