Меѓународната самбо федерација доби целосно признание од ИОК

169

Меѓународната самбо федерација (FIAS/ ФИАС) доби целосно признание на Меѓународниот олимписки комитет (МОК). Оваа одлука е донесена на сесијата на МОК одржана на 20 јули во Токио (Јапонија) во пресрет на почетокот на Олимписките игри.

Еве како го коментираше настанот претседателот на ФИАС, Василиј Шестаков:

„Денес дојде вистински радосен момент во нашето големо самбо семејство. ФИАС доби привремено признавање на МОК пред три години и за тоа време моравме да му докажеме на целиот свет и на самите себе дека заслужуваме повеќе. Овој период се совпадна со тешката ситуација во светот – пандемијата на Ковид-19, која влијаеше на сите аспекти на животот, вклучително и организирање и спроведување на спортски настани. Но, научивме да работиме во кризни услови, да се прилагодуваме на разни ограничувања и да спроведуваме меѓународни турнири под неконвенционални услови. Отпрвин, мисијата изгледаше невозможна, сепак, заедничките напори ни дозволија да управуваме. Ова стана можно во голема мера поради добро координираната работа на националните и континенталните самбо федерации и, се разбира, поддршката од нашиот генерален партнер Роснефт.

Се повеќе земји отвораат врати за нашиот спорт. Самбо натпреварите се емитуваат од ТВ компании од 68 земји во светот, вклучувајќи го и ТВ каналот Еуроспорт, лидер на спортското емитување. Имињата на извонредните претставници на самбото се познати во целиот свет. Благодарни сме на Меѓународниот олимписки комитет за ценењето на нашата работа и за вниманието кон нашиот спорт. Денес направивме уште еден голем чекор кон нашиот голем сон, а тоа е вклучување на самбото во програмата на Олимписките игри. Им честитам на самбистите од целиот свет за овој историски настан“!

Фото: ФИАС