Мани Пакијао за 26-годиншната кариера: Не можам да поверувам што постигнав

128

Кариерата на Мани Пакијао во боксот е една од најпознатите во спортот.

Пакијао (62-7-2) е единствениот шампион кој има титули во 8 различни категории. 42-годишниот Филипинец ги достигна овие височини откако буквално ја напушти улицата.

Откако го откри боксот, неговиот пат го водеше 26 години на врвот на еден од најатрактивните спортови во светот.

Неговата следна борба е на 21 август против Ерол Спенс во Лас Вегас.

Пакијао ги сподели впечатоците за неговата кариера.

„Со оглед на тоа од каде дојдов, едноставно не можам да верувам во она што го постигнав. И сега сум изненаден од она што го направив. Спиев на улица без храна и засолниште. Мојата врска со Бога и тоа од каде дојдов, мене ме инспирираше. Секогаш размислувам за моето семејство, за себе и за тоа каде започнав. Колку беше тежок животот и сè друго. Но, со Божјо водство, секогаш сум бил мотивиран“.

И покрај учеството во некои од најголемите борби во боксот, Пакијао останува воздржан и примерен.

„Да, секогаш се трудев да бидам пример и да не влегувам во расправии пред моите борби. Сакам боксот и навивачите да имаат високи стандарди за луѓето што се занимваат со овој спорт. Ние сме борци во рингот. Ние ги забавуваме луѓето и направете го најдоброто надвор од рингот за да инспирирате. Тоа ни дава чест и почит“.