Клариса Шилдс е недостижна уште во една категорија

128

Клариса Шилдс е неприкосновен светски шампион уште во една категорија. Доминаторката во женскиот бокс си ја додаде и титулата во полусредна категорија на онаа од средна. Ова е првпат во историјата на боксот да се случи вакво нешто.

Шилдс со едногласна одлука ја победи Мари-Ив Дикар во Флинт, Мичиген (САД).

Сите тројца судии посочија во своите картички 100-90 во нејзина корист.

„Изгледа дека навистина не сум унифициран шампион во уште една категорија. Ова е епско“, изјави среќната Клариса по победата.

„Се обидов да го завршам мечот со нокаут. Ова е она што најмногу го посакував, но сепак сум среќна. Немав доволно време“.

Шилдс го предводеше историскиот прв платен настан (ППГ) со целосна женска  борбена картичка.

Таа сериозно го зголеми темпото во последните секунди на секои од 10-те рунди и го заврши со тежок удар.

„Пакијао кој? Канело кој? Ова е Клариса Шилдс“, се смее шампионката. „Два пати несомнено. Кога некој друг ќе го направи, јавете ми се. Време е за повеќе достигнувања“!