Каратето ќе биде дел и од третите Европски игри во Полска 2023 година

254

Каратето е додадено на списокот на спортови на Европските игри во 2023 година. Европските олимписки комитети (ЕОК) во неделата ја објавија пробната спортска програма на третото издание на Европските игри, што ќе се одржи во Краков-Малополска (Полска).

Каратето, со своите две дисциплини ката и кумите, беше вклучено во натпреварувачкиот календар на Европските игри 2023 година, бидејќи спортот е подготвен да продолжи да предизвикува сензација на најголемиот мулти спортски настан во Европа.

Европските игри во 2023 година се закажани на 9 и 25 јуни 2023 година во Краков-Малополска (Полска), со 23 дисциплини во списокот на настанот.

На двете претходни изданија на Европските игри во Баку (Азербејџан) во 2015 година и во Минск (Белорусија) во 2019 година, каратето исто така беше претставено со ката и кумите. Ниту помалку од 96 спортисти од 38 земји учествуваа на натпреварувањето во карате на Европските игри во 2019 година, а 23 нации заминаа дома со медали.

На првите игри во Баку Македонија се врати со две бронзи на Мартин Несторовски и Емил Павлов.

„Задоволни сме што сме вклучени во спортската програма на Европските игри во 2023 година. Целосно сме посветени на успехот на Европските игри, како што го направивме во двете претходни изданија на настанот. Убедени сме дека каратето може да биде извонреден придобивка на Европските игри во Краков-Малополска во 2023 година и едвај чекаме да почнеме со работа заедно со организацискиот комитет и Полскиот карате сојуз предводен од Павел Полторзеки, за да ги покажеме сите вредности на нашиот спорт таму. Задоволни сме што го продолжуваме нашето здружување со ЕОК и се надеваме дека ќе продолжиме да носиме голема додадена вредност на организацијата и во наредните години“, изјави претседателот на ЕКФ и ВКФ Антонио Еспиноз.