И го одзедоа Светското првенство на Русија, но и дадоа Олимписки квалификации

116

Меѓународната федерација за борење (УВВ) го одзеде Светското првенство  на Краснојарск од Русија во 2022 година, во согласност со одлуката на Спортската арбитража (ЦАС) во Лозана. Поради прекршувања на допингот, земјата нема право да организира големи меѓународни настани до декември 2022 година. Така, светскиот шампионат беше преместен во Белград во септември 2022 година.

Санкцијата не се однесува на младинскиот шампионат, кој останува во Уфа во сите три стила во август оваа година.

Сепак, Русија ќе биде домаќин на Светското првенство во 2023 година, што ќе биде прва олимписка квалификација за Олимписките игри во Париз 2024. Најдобрите 6 борачи во секоја категорија ќе земат норми за ОИ.

„Ние ја почитуваме ЦАС, позицијата на Светската антидопинг агенција и соодветно го прилагодивме нашиот календар“, рече претседателот на ОСБ/UWW, Ненад Лаловиќ и додаде: Неодамна со голем успех го организиравме Светскиот куп во Белград. И сигурен сум дека за две години Русија ќе биде прекрасен домаќин на Светското првенство“.

Покрај тоа, Русија нема да го одржи планираниот турнир во борење на плажа од Светска серија. За алтернативниот град сè уште се разговара.