И ја вратија лиценцата на Иранската џудо федерација

141

Спортскиот арбитражен суд ја врати лиценцата на Иранската џудо федерација, која беше одземена поради одбивањето на спортист да се натпреварува против противник од Израел.

Во октомври минатата година, Саид Молаеј требаше да се сретне со Израелецот Саги Муки во првото коло на Светското првенство. Сепак, шефовите на иранската федерација го принудија Саид да се повлече.

Она што се случи го принуди Молаеј да ја напушти татковината. Светскиот шампион во 2018 година доби статус на бегалец во Германија, а потоа и државјанство во Монголија.

Иранската федерација ја обжали својата казна до CAS, која заклучи дека повредата е сериозна, но нема законска основа за долгорочна казна.