Хабиб секој ден го посетува татко му во болницата

201

Непоразениот шампион во лесна категорија на УФЦ, Хабиб Нурмагомедов, продолжува да тренира за борбаta со Џастин Гејџи, и покрај сè што се случува во неговиот приватен живот.

На почетокот на минатиот месец, неговиот татко Абдулманап беше хоспитализиран со коронавирус и мораше да има операција на срцето. Тој беше поставен  на вештачка кома неколку пати и скоро два месеци подоцна неговата состојба била сериозна.

Абдулманап е приклучен на машини, а Хабиб го посетува секој ден во болницата во Москва. „Орелот“ вели дека Абдулманап го препознава и нема да биде лесно да се опорави. За среќа, веќе го прележал коронавирусот и сега мора да се справи со нејзините последици.

„Неговата состојба е сè уште сериозна. Тој е во одделот за интензивна нега. Самиот коронавирус одамна го нема, но има последици по неговите бубрези и срцето. Што се однесува до вирусот, не треба да се грижите, бидејќи сега има и други последици. Го посетив и ме препозна, но немаше комуникација, затоа што е поставен на апарати. Ми пуштаат да одам секој ден, поминувам половина час со него, ја држам неговата рака.

Го прашувам дали ме препознава, а тој ми дава знак дека ме познава. Болницата има некои од најдобрите лекари во светот и не се грижам. Благодарение на нив. Во овој поглед, сè е добро. Ова одзема многу време бидејќи последиците се многу тешки, а периодот на рехабилитација ќе биде долг и тежок.

Секој ден се подготвувам за битката со Гејџи, затоа што знам дека татко ми ќе сака да бидам во добра форма. Сигурен сум дека нема да му се допадне ако не тренирам заради него. Тренинзите ми помагаат да се ослободам од стресот и да се разсејам. Наесен ќе ја бранам титулата“, рече Хабиб за татко му.