ФИАС ќе се бори против местењето на мечеви во светското самбо

157

Меѓународната самбо федерација (ФИАС) ги објави своите цврсти намери да се бори против манипулацијата со спортските резултати и учеството на спортисти, менаџери и тимови во местење натпревари.

За таа цел, светското седиште потпиша 3-годишен договор со агенцијата „CSCF Consulting“. Планот е да се развие едукативна програма за борба против решавање на исходот од спортските натпревари. Ќе биде достапен за сите 116 национални федерации од сите континенти кои се членки на ФИАС.

„Важно е да се подготват спортистите за да можат да се спротивстават на спортските манипулации и да го одржат спортот чист, фер и непредвидлив“, рече Михал Бухел, извршен директор на ФИАС.

Програмата ќе биде креирана од меѓународно признати експерти во областа на борба против спортски манипулации од различни организации и ќе вклучува различни акциони планови, настани и обуки.

„Верувам дека образованието е најдобриот начин за подобро разбирање на прашањата за интегритет, особено манипулација со спортски натпревари“, додаде Норберт Рубичек, управен партнер на CSCF Consulting.

Тие најавија дека првите активности на програмата ќе се одржат наскоро.