Европско карате првенство во Пореч 19-23 мај 2021 година

357

56-то Европско првенство во карате ќе се одржи во Пореч (Хрватска) од 19 до 23 мај 2021 година. Извршниот комитет на ЕКФ донесе одлука за доделување на организацијата на најголемиот настан во европскотo карате на Хрватската национална федерација по повлекувањето на Шведска како домаќин на настанот.

Првично требаше да се одржи во Гетеборг (Шведска), Европското првенство за сениори во 2021 година мораше да биде преместено поради повлекувањето на Шведската карате федерација за организирање на турнирот поради ефектите од пандемијата на коронавирусот.

Хрватската карате федерација понуди соодветни услови за гарантирање на одржливоста на настанот и ги исполни сите барања утврдени од ЕКФ, како што е локацијата во Централна Европа за да се олесни пристапот од различни делови на континентот и да се доживее домаќин на настани меѓу другите под посебни околности на Ковид-19.

Затоа, турнирот ќе се одржи во Пореч (Хрватска) од 19 до 23 мај 2021 година. Градот е лоциран на крајбрежјето на полуостровот Истра, како место каде што е лоциран младинскиот камп ВКФ во 2020 година и Младинската лига пред откажувањето на настан поради пандемија на коронавирусот. Младинскиот камп на ВКФ во 2021 година и еден од настаните во Карате 1-Младинска лига во 2021 година се очекува да се одржат во Пореч следната година.

Европско првенство за сениори е вклучено во олимпискиот процес на квалификации. Последното издание на настанот се одржа во 2019 година во Гвадалахара (Шпанија) по откажувањето на шампионатот за сениори во 2020 година во Баку (Азербејџан).

„Извршниот комитет дефинираше прецизни параметри со цел да се обезбеди одржливост на настанот, земајќи ги предвид ограничувањата наметнати од пандемијата, вклучително и патувањето“, рече претседателот на ЕКФ и ВКФ, Антонио Еспиноз.

„Сакам да го пофалам и му се заблагодарам за проактивниот став на претседателот на Хрватската федерација Давор Чипек, кој веднаш откако ја знаеше ситуацијата и за рекордно време, успеа да ја обезбеди поддршката од хрватските власти и институции и се за предложи домаќин на настанот, заедно со ЕКФ, правејќи ги работите многу полесни од самиот почеток. Вакви ситуации покажуваат колку сме обединети, колку е цврсто ова единство и колку нè прави силно ова единство“, додаде Еспиноз.