Европа, Азија, Африка и Пан Америка ќе бидат домаќини на Светските самбо првенства во 2022 година

202

Соодветната одлука беше донесена на редовниот состанок на Извршниот комитет на Меѓународната самбо федерација што се одржа на 29 септември во мешан – офлајн и онлајн формат.

„Денешниот состанок веќе се одржува во новиот статус на нашата организација: на 20 јули 2021 година, во Токио, Меѓународната самбо федерација доби целосно признание од Меѓународниот олимписки комитет. Уште еднаш сакам да им честитам на сите нас за оваа важна пресвртница во развојот на нашиот омилен спорт “, го започна својот извештај претседателот на ФИАС, Васили Шестаков.

За време на својот говор, лидерот на ФИАС им рече на присутните дека оваа година, и покрај бројните ограничувања предизвикани од пандемијата со Ковид-19, Меѓународната самбо федерација успеа да ги одржи сите континентални шампионати, како и голем број меѓународни турнири. Прво беше одржан Претседателскиот куп на ФИАС во Санкт Петербург, потоа првото Светско првенство на плажа во Ларнака (Кипар).

„Би сакал да му се заблагодарам на претседателот на Кипарската самбо федерација, Мариос Андреу за напорите што ги направи за одржување на ова првенство“, рече Шестаков.

Тогаш шефот на ФИАС го привлече вниманието на членовите на Извршниот комитет на потребата да се развие квалификациски систем во работата на Меѓународната самбо федерација.

„Денес мора да се фокусираме на зголемување на бројот на клубови вклучени во самбото во светот, а овој систем е ефикасна алатка на овој пат“, истакна Васили Шестаков.

Во последниот дел од својот говор, претседателот на Меѓународната федерација потсети на уште еден значаен настан што се случи во животот на ФИАС.

„Нашата федерација се врати во Меѓународната асоцијација за светски игри (IWGA), ова му овозможува на самбото уште еднаш да стане дел од официјалната програма на Светските игри за прв пат од 1993 година“, заклучи Шестаков.

После тоа, Сергеј Елисеев направи презентација. Потпретседателот на ФИАС предложи воведување голем број иновации во спортскиот календар на Меѓународната федерација САМБО во 2022 година, меѓу кои:

– вклучување на дисциплината „комбат самбо“ во програмата на Светските младински и јуниорски првенства;

– вклучување на дисциплината „комбат самбо за жени“ во програмата на Светските мајсторски првенства;

– одржување Светски првенства на четири континенти;

– одржување на Светскиот суперкуп;

– држење отворени континентални купови;

– одржување на годишно ниво на Светско кадетско првенство.

Учесниците на состанокот, исто така, го поддржаа предлогот да се одржи првиот Меѓународен самбо турнир за слепи и лица со оштетен вид, како дел од Светскиот суперкуп „Спомен на основачите на самбо“ во 2022 година.

Следното прашање за разгледување од страна на членовите на Извршниот комитет беше прашањето за формирање национален самбо тим на бегалци. Сергеј Елисеев посочи на брзите промени што се случуваат во светот предизвикани од миграциските процеси, нагласувајќи дека овие категории лица немаат можност да ги претставуваат ниту нивната земја на потекло, ниту нивната земја на живеење на самбо натпреварите.

„Присуството на официјален статус на бегалец треба да биде единствениот критериум за самбисти кои сакаат да учествуваат на натпреварот“, нагласи Сергеј Елисеев.

Техничката комисија на ФИАС ќе се занимава со прашањето за прием на спортисти на натпреварот.

За време на состанокот, беа разгледани и измените на меѓународните правила и Повелбата на организацијата, се слушна извештајот на медицинската и антидопинг комисијата на ФИАС.

Во последниот дел, учесниците го одобрија датумот и местото на Конгресот на ФИАС. Настанот ќе се одржи на 11 ноември во Ташкент (Узбекистан), во пресрет на Светското самбо првенство.