Јиржи Прохаска со феноменален нокаут над Доминик Рејес (ВИДЕО)

173

Полутешка категорија на УФЦ има нова ѕвезда, која се издигна во Лас Вегас. Јиржи Прохаска, поранешен шампион на Ризин, заслужи шанса за титулата во неговата нова организација. 28-годишниот ветеран од Чешка се соочи со поранешен предизвикувач за титулата Доминик Рејес. Тие се бореа во главниот меч на УФЦ Вегас 25 во УФЦ институтот во Лас Вегас.

Нивната средба беше исклучително спектакуларна, а крајот беше феноменален. Во првата рунда разменија брутални бомби. Прохаска дефинитивно беше подобар и неколку пати го здрма Рејес. Јиржи му го раскрвави носот на Рејес со тешките удари. Доминик ја прнесе борбата на партер, но и Прохаска не се предаде таму и брзо стана. Притисок на чудовиштето од поранешниот шампион на Ризин.

Многу добар настап од Јиржи, кој прими тешки удари, но не дури не трепна. Во втората рунда Рејес се претстави добро. Големата размена на удари повторно беше присутна. Рејес го погоди Прохаска со силен лев удар, но Јиржи ја пренесе борбата на партер и успеа да се опорави. Доминик се обиде да го задуши со гилотина, но не успеа.

Лицето на Рејес е смачкано, но тој не се предава и задава лактови од лежечка положба. Силни удари летаа од Јиржи и двајцата застанаа на нозе. Прохаска удари со лактот, проследено со брутален удар со лакт од вртење. Доминик Рејес паѓа со лицето во многу тежок нокаут. Мечот завршува неколку секунди пред крајот на втората рунда.

Со оваа победа Прохаска влезе во серија од 12 последователни победи, од кои две се со нокаут во УФЦ. Дана Вајт пред мечот изјави дека победникот ќе добие шанса за титулата. На крајот на годината или почетокот на следната, Јиржи ќе се бори за појасот.

Рејес, пак, влезе во серија од три последователни порази и се приближи до излезот во УФЦ.

Резултати, УФЦ на настани ESPN 23:
Јиржи Прохаска – Доминик Рејес – КО (удар со лакт од вртење), Р2 (4:29)
Гига Чикадѕе – Каб Свансон – TKO (удар во телото), Р1 (1:03)
Јон Кутелаба – Дастин Џејкоби – нерешено (28-29, 29-28, 28-28)
Шон Стрикленд – Кшиштоф Јотко – едногласна одлука (30-27, 30-27, 29-28)
Мераб Дваливиши – Коди Стаман – едногласна одлука (30-27, 29-28, 29-28)

Воведни борби:
Луана Пинеиро – Ранда Маркос – дисквалификација (нелегален удар), Р1 (4:16)
Т.Ј. Браун – Каи Камака III – поделена одлука (27-30, 29-28, 29-28)
Луана Каролина – Полијана Ботељо – поделена одлука (29–28, 28–29, 29–28)
Лома Локбонми – Сем Хјуз – едногласна одлука (29–28, 29–28, 29–28)
Андреас Михаилидис – КБ Булар – едногласна одлука (30-27, 30-27, 29-28)
Фелипе Коларес – Лук Сандерс – едногласна одлука (29–28, 29–28, 29–28).