Усик со победа во следниот меч станува задолжителен предизвикувач на Џошуа

Голем меч меѓу олимписките победници од Лондон Ентони Џошуа и Александар Усик е многу блиску.

32-годишниот Усик се поминува во тешка категорија и на мај 25 се бори со поранешниот предизвикувач за титулата на Карлос Такам.

Ако победи ќе стане задолжителен предизвикувач на ВБО федерацијата на Ентони Џошуа.

„Ова не е ПР туку факт. Усик ќе стане задолжителен предизвикувач. Такви се правилата на ВБО и тоа го потврди претседателот на федерацијата, Франциско Валсарел. Разговарав со него пред четири дена“, изјави Алекс Красјук од К2 промоцијата.

„Ако победи Усик, со тоа и официјално ќе ја ослободи титулата во лесно-тешка категорија на ВБО. Кој е шампион? Џошуа. Па, тогаш Усик станува задолжителен предизвикувач на Џошуа“.

Токму со освојување на ВБО појасот Усик за прв пат стана светски шампион во лесно-тешка категорија. Во септември 2016 година на гостински терен во Полска го победи со едногласна одлука Криштоф Гловацки. На патот до победата на ВБСС/WBSS турнирот го обедини со другите појаси. Откако најави поминување во тешка категорија и се откажа од ВБА појасот.

ВБА, ВБО, ИБФ и ИБО шампионот во тешка категорија Ентони Џошуа на 1 јуни во Њујорк се бори со Џарел Милер.

print