Тамара Игнатовска е првата жена судија во македонското борење (ФОТО)

Македонското борење ја доби првата жена судија.

Младата Тамара Игнатовска (21 година) од Прилеп стана првиот женски судија во нашето борење која е поранешна борачка на 7 Мај Леов од истоимениот град.

Тамара како судија дебитираше на душекот во Неготино и во Велес оваа есен, а минатата недела беш дел од судиската екипа на Државното првенство за деца во Скопје.

Една до две години ќе собира искуство, а потоа ќе полага за меѓунордна боречка лиценца. Секако дека ова е потег за поздравување, затоа што женското борење е во подем во светот, а и фондот на судии во нашата земја е намален.

Борењето е фамилијарен спорт на Игнатовски, бидејќи татко и Сашо Игнатовски е поранешен борач на Рудар односно Злетово транс од Пробиштип. Поради работните обврски се  преселува во Прилеп, каде што работи како тренер во БК 7 Мај Леов.

Ipon.mk/В.Д.

print

Можеби ќе ви се допадне...