ВКФ на средба со Организацискиот комитет на Париз 2024 – каратето да се вметне во програмата на Олимпијадата

Лидерите на Светската карате федерација (ВКФ) се надеваат дека ќе го убедат Организациониот комитет на Олимписките игри да ја преиспита својата одлука да не го стави овој спорт 2024 година на програмата на Олимписките игри во Париз. За среда (денес) имаше средба со Организацискиот комитет, јавува францускиот спорстки весник Л’Екип.

Според извори на Ипон.мк во Француската федерација за карате (ФФК), Французите немаат намера да се откажат и до декмври 2020 година ќе прават страшен пресинг, кога треба да се донесе конечната одлука кои спортови ќе бидат на програмата на ОИ 2024, за каратето да биде 4-ти додатен спорт.

Понатаму во текстот Л’Екип наведува дека каратето нема намера да се откаже од Олимпијадата. Зададен како дополнителен спорт за Олимпијадата во Токио во 2020 година, тој не е на листата на Организацискиот комитет на Олимписките игри (на организацискиот комитет) во Париз 2024 година. Одлуката на Светската федерација (ВКФ) е тимот на Тони Естангуе да ја води оваа мисија.

Француската федерација за карате (ФФК) во вторникот на социјалните мрежи објави дека претседателот и генералниот секретар на ВКФ, Антонио Еспиноз и Тоши Нагура, во придружба на претседателот на ФФК, Фрaнсис Дидие, ќе бидат примени во средата од страна на членовите на Организацискиот комитет.

„Оваа средба“, пишува ФФК, „ќе има за цел да го убеди ЦОЈО/COJO да ја комплетира дополнителната спортска програма за Олимписките игри во 2024 година со каратето. Со ова на ум, ФФК ги повикува своите спортисти да го поставуваат на социјалните мрежи логото Карате 2024.

Извршниот одбор на МОК ќе се осврне на прашањето за 2024 за дополнителни спортови на состанок на 26-28 март во Лозана. Конечната одлука за програмата на Игрите во Париз треба да се заврши до крајот на 2020 година.

print