Рој Бејкер е новиот претседател на ВАКО (ФОТО)

Рој Бејкер е новиот претседстел на ВАКО кој во трката за прв човек на светската кик бокс организација ја победи Олга Павленко, претседателкста на ВАКО Украина.

Претседатело на Кик бокс маи таи федерацијата на Македонија, Дејан Митровски, кој е на Когресот на ВАКО во Милано, Италија, не инфромиарше дека третиот кандидат Насер Насири, претседстел на ВАКО Иран, синоќа ја повлекол неговата кандидатура.

Во ВАКО членуваат -125 земји од кој од Африка- 20, Азија 34, Европа-47, Океанија- 3, Панамерика- 21, а за да биде успешен Конгресот една 1/3 од челнките треба да се присутни на изборот.

„На изборот присуствуваа 51  земја, од кои 48 гласа освои Рој, а три гласа Олга“, истакнува Митровски кој додава дека новиот претседател изјавил оти во план му е кикбоксот (ВАКО) да биде не признаен во Европски олимписки комитет.

Со Дејан Митровски на Конгресот е и генералниот секретар Драган Атанасовски.

Да потсетиме дека изборот на нов претседател беше условен по почниувањето на Борисав Пелевиќ кој беше прв човек на ВАКО.

Ipon.mk

print