Олимписки шампион го смени државјанството

Олимпискиот шампион од Атина 2004 година Хаџимурад Гацалов (Русија) се враќа на душекот, но и го менува државјанството. Петкратниот светски шампион во слободен стил се натпреваруваше до 2016 година и до неодамна беше тренер во Казахстан.

Но сега има ерменски пасош и сака да се натпреварува за оваа земја.

Обединетото светско борење (ОСБ/UWW) објави дека Гацалов ќе добие дозвола не порано од октомври. Сепак, Ерменската федерација за борење не губи надеж дека спортистот ќе го добие документот порано, со цел да се бори на Светскиот шампионат во Казахстан во септември, кој е и олимписка квалификација за игрите во Токио 2020.

36-годишниот Гацалов се натпреваруваше во тешките категории до 96 и 120 килограми, кои веќе се трансформираа во 97 и 125 килограми и се олимписки.

print