Монах од Шаолин се сретна со таеквондо мајстор (ВИДЕО)

Шаолин кунг фу е еден од најстарите стилови во историјата на кинеските боречки вештини. Историјатот на оваа вештина е од 16 век. Тоа е стилот на монасите од манастирот Шаолин.

Таеквондо од е многа понов стил. Оваа уметност се развива дури во 40-те и 50-те години на минатиот век.

Во ова видео можете да видите човек кој е претставен како монах од Шаолин, застанувајќи против мајстор на таеквондо.

Секако, најверојатно, првиот воопшто не е монах, ниту има некаква врска со манастирот Шаолин. Туку станува збор за маркетиншки трик.

Во 2010 година портпаролот на Шаолин официјално посочи:

„Ји Лонг кој е определен за кунг-фу монах №1 на Шаолин, не е ниту кунг фу монах ниту има нешто заедничко со Шаолин“.

На крајот на краиштата, погледнете што се случува во дуелот меѓу двајцата и преценете сами, дали навистина тука може да се зборува за каква и да е врска со манастирот Шаолин:

.

print

Можеби ќе ви се допадне...