Луис, Вајлдер и Сталоне во Белата куќа на помилувањето на Џек Џонсон (ВИДЕО)

Ленокс Луис, Дионтеј Вајлдер, Силвестер Сталоне и Маурисио Сулејман се собраа во Белата куќа во Вашингтон.

Тие беа примени од американскиот претседател Доналд Трамп, а можноста беше да се исправи историската неправда.

Трамп постхумно го помилува првиот афро-американски светски шампион во тешка категорија Џек Џонсон.

Џонсон беше уапсен во 2012 година поради кршење на Мен Актот, кој забранува превоз на жени преку државната граница од „неморални причини“. Расно мотивираното обвинение било начин на шампионот, кој во тоа време отворено се живеел и се забавувал со бели девојки, да му се загорчи животот. Осуден е на една година затвор, но избегал од земјата. Се вратил во 1920 година за да ја отслужи казната.

„Галвестон џиант“ владеел во тешка категорија од 1908 до 1915 година и предизвикувал бес кај белите расисти. Дури во 1915 година, вон форма и веќе старен, изгуби од следната „Белата надеж“ на Џеси Вилард, кој го запре во 26-тата рунда од борбата во Хавана. Џонсон до последниот ден тврдеше дека ја пуштил борбата. Почина во 1946 година на возраст од 68 години.

Доналд Трамп е познат по својата љубов кон боречките спортови, а исто така работел како промотор на ММА и боксерски настани.

.

print