Блесок на сениорите Мартин Стојменов и Верона Ајдини на „Никон опен 2019“, 28 медали за македонските каратисти (ФОТО)

Мартин Стојменов и Ајдини Верона блеснаа во сенироска конкуренција на Меѓународниот турнир „Никон опен 2019“ во Софија, Бугарија, освојувајќи златен медал и два сребрени, со што на вероона едното сребро е во апсолутна категоирја. Вкупно, македонските каратисти освоија освоија 28 медали – 12 златни, 9 сребрени и 7 бронзени и се втори по бројот на освоени медали по првиот ден, веднаш зад домаѓинот Бугарија 80 (22-1939).

На турнирот настапија над 1000 натпреварувачи од 22 држави.

Јуниори
Сајра Морина (Кеикс) – златен, +59 кг
Викторија Јовановска (Ботони) – бронзен, +59 кг

Сениори
Ајдини Верона (Форца) – сребрен, апсолутна категорија
Ајдини Верона (Форца) – сребрен, -55 кг
Мартин Стојменов (Партизан-Кочани) – златен, -67 кг

Медалисти:
Кадети
Јована Манчевска (Фунакоши Гичин) – сребрен – кати
Јусра Адеми (Кеикс) – бронзен, +54 кг
Берна Беќири (Форца) – сребрен, -54 кг
Анстасија Димитрова (Кеикс) – борнзен, -54 кг
Кристијан Бајовски (Фунакоши Гичин) – златен, кати
Давид Спасовски (Фунакоши Гичин) – сребрен, кати
Бериз Кутановиќ (Кеикс) – златен, +70 кг
Матеј Белистојаноски (Спорт 95) – златен, -52 кг
Стрефан Петрески (Чоле) – бронзен, -57 кг
Ѓорги Петров (Партизан-Кочани) – златен, -63 кг
Горан Вранишкоски (Чоле) – бронзен, -63 кг
Роберто Здравковски (Паризан-Кочани) – златен, -70 кг

Деца У-14
Арта Буши (Кеикс, У-14) – сребрен, +47 кг
Андреј Стојановски (Фунакоши Гичин, У-14) – бронзен, кати
Трајче Ефремов (Македонка, У-14) – сребрен, +55 кг
Вукашин Јовановиќ (Шампион-К.Паланка, У-14) – златен, -45 кг
Матеј Белистојаноски (Спорт 94, У-14) – златен, -50 кг

Јуниори и сениори кати
Каролина Јанчовска(Фунакоши Гичин) – сребрен
Александар Спасосвки (Фунакоши Гичин) – златен
Христијан Андриќ (Фунакоши Гичин) – бронзен

Јуниори
Мевлуд Мемеди (Кеикс) – златен, -68 кг
Убејд Дураковиќ (Кеикс) – сребрен, -68 кг
Фунакоши Гичин ката тим +14 – златен

Ipon.mk

print