Алкохоличари и наркомани воделе гладијаторски борби во рехабилитационенцентар во Русија

Во 2017 година, во едно од селата во Омската област, Русија изникнат е центар за рехабилитација, каде што десетици поранешни алкохоличари и зависници од дрога се држат зад високо оградата од тули. Им ветуваат лечење за зависностите, но наместо тоа, и прават гладијаторски битки.

Очигледно, луѓето задолжени за овој центар многу го гледале филмот „Фајт клуб“и решиле дека е добра идеја да се создаде вистински клуб во реалниот живот. Секој пациент кој ќе си дозволи да ги прекрши правилата е принуден да се искачи во рингот и да се бори со друг пациент, бидејќи борбите не се до смрт, туку на првата крв или додека ниту еден од нив не се помоли за милост. Нема опција да се откаже борбата, во спротивно ти вепруваат пиштол на гас во глава, кој многу е сличен на Макаров.

По борбите на учесниците не им е дозволен третман. Еден пациент се жали дека по неколку битки му го скршиле носот, но тој не добил лекување, а друг скршил прст, што му зараснал на криво. Интересно е што овој центар ги немал потребни документи за функционирање. Пациентите се држат таму против нивната волја и во целосна изолација од општеството. Жртвите и рекле на полицијата за употребата на физичка сила и закани против нив, а потоа напаѓачите ги натераа да потпишат документи са наводно доброволна согласност да останат во установата.

Тие не можеа да ја пријават ситуацијата на роднини или полиција, бидејќи во центарот не било дозволено да комуницираат со надворешниот свет. Ретки телефонски разговори се спроведени под контрола на администрацијата. Во исто време, роднините на граѓаните редовно даваат пари како месечен придонес“, истакна официјалниот претставник на Министерството за внатрешни работи на Русија. Властите во Русија веќе покренаа кривична постапка за „нелегално лишување од слобода“, со која се предвидува казна затвор до пет години.

https://www.kp.ru/daily/27004/4065905/

print