Фунакоши Гичин – снимки од 1946 година (ВИДЕО)
Сподели...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone

На интернет пронајдовме едно многу интерсно видео од таткото на штотокан каратето до – Фунакоши Гичин (1868 – 1957 год.) кој го развива овој атрактивен спорт на островот Окинава, а во 1922 година го востнаува како нацинален јапонски спорт. Во Токио отвора училиште во 1936 година, а во 1949 година предава карате на јапонските универзитети. Главен шеф инструктор на Јапонската карате асоцијација станува во 1955 година.

Видеото е снимено во 1946 година, убава можност да се видат техниките на работа на родоначалниците на каратето.

Гичин на Окинава ги вежба и стиловите шореи-рју и шорин-рју.

Ученици на Фунакоши Гичин се: Хиронори Оцука, неговиот син Гиго Фунакоши, Обата, Егами, Накајама, Кониши, Оказаки, Асаи, Ошима, Таиџи Казе, Нишијама, Харада, Канзава, Кук Ли, Ојама, Мураками, Јагучи, Јик Ро, Хонг Хи.

Фунакоши напишал повеќе книги, како и биографијата „Карате-до: Мојот животен пат“!

Ipon.mk

print

Можеби ќе ви се допадне...

Сподели...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone